Als je aan het leren bent, dan is het soms lastig om te weten in hoeverre je de materie beheerst. Om deze reden ging je vroeger, toen je nog op school zat, wellicht naar je ouders toe zodat deze jou konden overhoren. Het stampen van woordjes kon je toetsen door jezelf te overhoren. Dit deed je door de vertaling bijvoorbeeld te bedekken en vervolgens schreef je de vertalingen op. Als je het helemaal goed wilde doen, dan deed je het via een willekeurige volgorde. Het geheugen wil nog wel eens een kortere route ontwikkelen via de volgorde. Je weet dan niet direct wat een woord betekent, maar je weet nog wel wat het derde woord als vertaling heeft. Daar heb je natuurlijk niets aan als je het op het examen wel alles in een willekeurige volgorde moet doen. Maar als je niemand hebt om je te overhoren en als je ook geen woordjes moet stampen maar iets complexere materie moet leren, dan is een oefentoets wel zo handig. Je kunt bijvoorbeeld een verkeersexamen voorbereiden en daarvoor verschillende leerboeken doornemen. Daarna wil je weten of je de materie ook echt beheerst. Niet alleen wil je de materie beheersen, maar je wilt ook in staat zijn om de vragen op het examen te beantwoorden. Bij een wiskunde toets leer je soms heel goed de theorie, maar de vraag is of je tijdens het examen ook in staat bent om de sommen te maken. Een oefentoets die goed aansluit bij het examen is dan ook wenselijk. Wat betreft je theorie examen voor je rijbewijs is het dan ook van belang dat de oefentoets het uiteindelijke examen goed weerspiegelt. De vragen hebben immers een specifieke setting en als je een boek in je hoofd stampt, dan wil dat nog niet zeggen dat je de vragen op een examen weet te beantwoorden. Ook omdat je juist gebonden bent aan een kleine hoeveelheid tijd waarin je de vragen moet beantwoorden. Om met die tijdsdruk om te gaan is het ook handig om van te voren meerdere oefentoetsen te maken en zo handigheid te krijgen in het beantwoorden van de verschillende vragen. Maar dit geldt natuurlijk voor allerlei verschillende soorten examens. Denk bijvoorbeeld aan:

  • SVH sociale hygiëne
  • SVH horecaportier
  • Wft basis
  • VCA basisveiligheid
  • VCA VOL
  • Medisch rekenen
  • Verkeersborden oefenen

Oefening baart kunst en hoe vaker je een oefentoets maakt, des te beter ben je voorbereid op het uiteindelijke examen. Temeer ook omdat je op het examen uiteindelijk een toets krijgt voorgeschoteld die je dankzij de oefentoets heel bekend voorkomt. Deze bekendheid met de toets zorgt voor rust en zelfverzekerdheid en daardoor vergroot je de kans om de toets met goed gevolg af te leggen.

Waar kan ik een oefentoets volgen?

Mocht je een oefentoets willen volgen, dan kun je terecht op de site van oefentoets.com. Voor alle bovenstaande cursussen kun je via oefentoets.com alvast een oefentoets maken. Hoe vaak je deze toetsen maakt is aan jezelf. Je kunt eventueel elke dag 10 keer een toets maken, zodat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Je kunt ook na het leren van alle materie even snel één keer oefenen met een toets. Als het meteen goed gaat, dan kun je met een gerust hart naar je examen gaan. Maar als je te veel fouten maakt, dan kun je de toetsen herhalen totdat je helemaal geen fouten meer maakt.

Kijk op de site voor alles wat je moet weten

Mocht je meer willen weten, dan kun je terecht op de site van oefentoets.com. Hier vind je alles wat je moet weten over oefentoetsen.