Wil jij je VCA examen maken, maar wil je hier eerst nog meer van weten voor je een examen gaat maken? Volg dan nu een VCA cursus van VGM Box. Weet je niet wat het precies inhoudt? Stop dan vooral niet met het lezen van deze tekst want wie weet dat jij na het lezen van deze tekst ook wel een VCA cursus wil gaan volgen… VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Inmiddels zijn meer dan 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd. Echter is VCA meer dan alleen een checklist, het is namelijk een veelzijdig en uitgebreid programma dat je bedrijf helpt om veilig, gezond én ook nog milieuvriendelijk te werken met als doel om het aantal ongevallen te verminderen. VCA is van meerwaarde voor bedrijven die veilig en gezond en milieuvriendelijk werken belangrijk vinden en hierin structureel willen verbeteren en investeren. Juist voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden verrichten of in een risicovolle omgeving werken is VCA bedoeld.

Bedrijfscertificeringen, wat is het en hoe behaal je deze?

Je hebt bedrijfscertificering en persoonscertificering. VCA bedrijfscertificering is een managementsysteem waarmee de veiligheid in de werkomgeving wordt bevorderd. Opdrachtgevers stellen daarom vaak als voorwaarde dat de onderaannemer VCA gecertifieerd is. De overheid en grote opdrachtgevers stellen het certificaat zelfs vaak verplicht bij de aanbesteding. Hierdoor weet de opdrachtgever zeker dat de ingehuurde bedrijven werken volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures, en dat de werknemers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken. Voor VCA certificeringen hebben bedrijven onder andere:

  • VCA*, meestal voor onderaannemer
  • VCA**, meestal is dit voor de hoofdaannemer
  • VCA Petrochemie, voor petrochemische bedrijven
  • VCU, dit is voor de uitzendorganisaties

Om als bedrijf het VCA bedrijfscertificaat te behalen moet je voldoen aan de VGM checklist voor aannemers. Je stelt een actieplan op om het VGM-beheerssysteem te verbeteren, vervolgens moeten de verschillende actiepunten worden uitgevoerd. Daarna kun je bij een certificatie instelling een certificaataanvraag indienen. Voor bedrijfscertificeringen hoef je dus geen VCA examen te maken. Als door de audit is vastgesteld dat je aan alle eisen voldoet krijg je het VCA cursus bedrijfscertificaat.

Persoonscertificering, wat is het en hoe behaal je deze?

Naast de VCA bedrijfscertificering is er ook een VCA persoonscertificering. De VCA persoonscertificering kan worden behaald door het volgen van een VCA cursus, hierna volgt vanzelfsprekend een VCA examen. Indien je slaagt voor het VCA examen ontvang je hier ook een diploma voor. Een VCA persoonscertificering is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of juist in een risicovolle omgeving werken. Juist in deze omstandigheden is het belangrijk dat de werknemers gezond en veilig te werk kunnen gaan. Met het VCA diploma laat je zien dat je weet hoe je veilig en gezond kunt werken.

  • Afhankelijk van het VCA examenniveau is het mogelijk om een VCA examen te volgen in andere talen. Het Basis VCA examen kan worden afgenomen in het het Nederlands, Engels, Duits, Pools, Frans, Portugees, Turks, Hongaars, Italiaans, Spaans, Roemeens en Slowaaks
  • Het Vol VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans
  • Het VIL VCA examen kan worden afgenomen in het Nederlands en Engels

Kortom, iedereen kan de VCA cursus volgen en dit afronden met een VCA examen in de taal wat jou het beste uitkomt.